Päivän lehti 15.12.2017 | Mielipide

HSL aikoo kaksinkertaistaa Östersundomissa asuvien matkalippujen hinnan

Lippu-uudistuksessa kuukausilipun hinnaksi C-vyöhykkeellä on tulossa noin 106 euroa.

Julkaistu: 15.12.2017 2:00

JAANA SAVOLAINEN kirjoitti (HS Merkintöjä 8.12.) HSL:n tulevasta vyöhykeuudistuksesta.

Vuonna 2012 Helsingin kaupunginvaltuusto ja HSL:n hallitus sijoittivat Östersundomin muista Helsingin kaupunginosista poiketen C-vyöhykkeelle. Östersundomissa asuvien Helsingin aiemmat sisäisten matkalippujen hinnat nousevat uudistuksessa seutulippujen hintaisiksi: kuukausilipun hinta nousee noin 106 euroon.

Päätös herättää ihmetystä, koska valtuutetut äänestivät vastoin kuntalain velvoitetta kuntalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta. Vaikka HSL:lle on annettu velvoite ylikunnallisen julkisen liikenteen järjestämisestä, se velvoite ei voi olla painavampi kuin asukkaiden perusoikeuksien, kuten yhdenvertaisuuden toteutuminen kunnassa.

Muun muassa pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestari Anni Sinnemäki olivat aikoinaan päättämässä Östersundomin liittämisestä Helsinkiin. Helsinki lupasi tällöin kehittää Östersundomia kiinteänä osana muuta Helsinkiä.

Vyöhykeuudistus irrottaisi Östersundomin kokonaan omalle maksuvyöhykkeelleen. Kuntajaon peruste on liitetyn alueen palvelujen parantaminen. Maksamme veromme Helsinkiin, joka on myös palvelujemme järjestäjä.

Uudistuksen perusteluissa HSL kertoo lippujen hinnan perustuvan kuljetun matkan pituuteen. Kuukausikorteilla voi kuitenkin matkustaa vyöhykkeen sisällä rajattomasti.

HSL kertoo myös tukeutuneensa lippu-uudistuksessa liikenne-ennusteisiin, Östersundomin osalta muun muassa metron rakentamiseen Sipooseen. Vaikka yleiskaavaa ei ole hyväksytty ja metron rakentaminenkin on epävarmaa, HSL ei ole muuttanut suunnitelmiaan rakentamisen siirryttyä hamaan tulevaisuuteen.

HSL on jo käyttänyt sata miljoonaa euroa lippu-uudistukseen. Nykyiset valtuutetut eivät enää pysty vaikuttamaan uudistukseen, mutta vyöhykkeiden leveyksiin ja lippujen hintoihin kyllä. Toivommekin, että nykyinen HSL:n hallitus tai Helsingin kaupunginvaltuusto korjaavat syntyneen epätasa-arvoisen tilanteen.

Anni Laakso

tiedottaja, Östersundom-seura
Loading Conversation